dissabte, 16 d’octubre del 2010

El cometa Halley l'any 1.456

El cometa Halley als dietaris de la Generalitat de Catalunya. Registre del 14 de juny de 1.456

Avui he llegit un article al diari AVUI que, com a astrònom aficionat, m'ha causat un viu interés. Té per títol "El primer Halley", el signa el periodista Jordi Panyella i fa refència al registre en els Dietaris de la Generalitat de Catalunya del segle XV d'un fet científic singular: l'observació feta per en Jaume Safont, notari i un dels escrivents ordinaris de la Diputació del general de Catalunya (així se'n deia llavors de la Generalitat de Catalunya) d'un cometa d'extraordinàries dimesions i lluminositat i que anys més tard va ser identificar com el "Halley". El text és deliciós i m'he permés de reproduir-vos-en un petit tast:
  
huy que és dilluns, a XIIII de juny M CCCC LVI, volent veure si és ver ço que·s diu de aquesta stela, me són levat entre II e III hores passada mijanit e són muntat alt, en la torra de casa mia. E, de fet, é vista una stela entre grech e tremuntana, de la qual procehien grans raigs de claror qui partien de la dita stela e signaven entre llebeig e migjorn, e podien haver de larcha a bon arbitre de XVIII en XX palms, e d’ample o de gros un bon palm, la qual stela e raigs eran fets en la manera dessús designada. Déus vulla que bon senyal sie".

Dibuix del cometa, en el manuscrit original, segons les observacion d'en Jaume Safont















De totes maneres podeu llegir el text integre perquè recentment s' han acabat de digitalitzar els manucrits originals dels Dietaris, conservats a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, i ara ja estan disponibles per ser consultats a la xarxa.
En els mateixos Dietaris també hi consten altres fets científics curiosos, com l'eclipsi de Sol del 29 d'agost de 1448, l'aparició de balenes a les costes catalanes i els efectes devastadors dels terratremols de 1.428 i de 1.448.


Enllaç al Volum 1r. dels Dietaris de la Generalitat de Catalunya  (l'artícle sobre el Halley el trobareu a la p.149)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada