dimarts, 22 de febrer del 2011

El Montsec a TV3

Quèquicom la sèrie de programes de divulgació científica produïts per Televisió de Catalunya ha tornat a emetre el reportatge que sobre el Montsec ja havia estrenat el passat 14 d'abril de 2010.
Per als que ens estimem el Montsec és un vídeo entranyable i és per això que em plau fer-vos partícips de l'enllaç a la pàgina del programa.



 Durada: 25:33 min
 Programa: Quèquicom
Producció: Televisió de Catalunya
Data: 14/4/2010




Preparant-se per l'enlairament al Coll d'Àres.
Foto: Ramon Moliner

Sabeu perquè vola un parapent? en el reportatge en Gustavo, un expert parapentaire de la Vall d'Àger, ens explica amb tota mena de detalls els principis físics que fan d'aquest estri un mitjà de vol segur i fiable i el presentador, en Marc Boada, ens fa una magnífica demostració de com es produeixen els corrents d'aire ascendents provocats per l'escalfament solar de la muntanya.








Remuntant els corrents d'aire
ascendents. Prova del "British
Championship" que es va
celebrar al Montsec l'any 2006.
Foto: Ramon Moliner


... Però no tot són teories! i, amb una filmadora a la mà, la intrèpida reportera Samantha Valls es llença per l'espadat compartint un parapent doble amb en Gustavo i ens fa viure les emocions de remuntar el cel cercant els corrents d'aire ascendents per després, tot seguit, fer una vertiginosa baixada en tirabuixó.
















Pont penjant sobre el barranc de St. Jaume, a
l'entrada nord del Congost de Montrebei.
Foto: Ramon Moliner


Visitarem el Congost de Montrebei en companyia de la nostre reportera i gaudirem de les explicacions d'en Toni Nievas, educador ambiental de l'Obra Social de la Caixa de Catalunya, i en caminar per l'estret camí de ferradura excavat al Congost, no ens abandonarà mai una pregona sensació de vertigen.








La Noguera Ribagorçana al seu pas pel
Congost de Montrebei. Observeu el camí
de ferradura excavat a la roca.
Foto: Ramon Moliner

Aprendrem que en l'época terciària la zona que avui en dia constitueix el Montsec era coberta  per les aigües del mar, cosa que podrem constatar fàcilment en examinar l'estructura calcària de la roca, d'origen sedimentari, i curulla de múltiples restes fòssils de procedència inequivocament marina. 

També la flora del Montsec és molt particular i així en Toni ens farà descobrir la "Corona de Rei", una fràgil i menuda planta que aprofita les escletxes de la roca per arrelar i que  és una mena de fòssil vivent. I que me'n dieu de la bonica "Petrococsis Montsiniana" , o Clavellí de Roca, flor endèmica del Montsec que no es troba enlloc més del món?. 

Ah..., i les sorpreses no s'acaben aquí! també visitarem les excavacions de la "Cova Colomera" on els arqueòlegs ens mostraran diverses troballes de peces tals com: una banya de cabra amb les marques dels ganivets lítics utilitzats per descarnar-la, peces de ceràmica gravada, i fins i tot una agulla per al cabell molt semblant a les d'avui en dia; tot datat de fa més de set mil anys.


Observatori del Montsec
Foto: Ramon Moliner


Visitarem les instal·lacions astronòmiques del "Centre d'Observació de l'Univers" dedicat a la divulgació científica i astronòmica i l' "Observatori del Montsec" situat a la carena de la Serra en un indret privilegiat per l'absència de contaminació lumínica i on es troba instal·lat el telescopi robótic "Joan Oró" dedicat especialment a la observació fotogràfica del cel profund.







Observatori del Montsec
Foto: Ramon Moliner


Però... i l'aire calent, que tan bé fa volar els parapents, no provoca turbulències perjudicials per a les imatges astronòmiques? Doncs, no! (almenys on és situat) i en el video se'ns explica perquè les condicions nocturnes no tenen res a veure amb les que es donen a ple Sol.









Telescopi robòtic "Joan Oró"
Foto: Ramon Moliner


Per últim sabrem del descobriment d'una Nova a la Galàxia d'Andròmeda, la nostra veïna del grup local de galàxies, i podrem veure una simulació informàtica molt ben feta del mecanisme de formació d'aquestes explosives estrelles anomenades Noves.









I res més..., espero que us agradi el vídeo !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada