dimarts, 16 d’agost del 2011

La Via Romana d'Àger


Retol excursionista al Port d'Àger (antic "Cap de la
Creu"). 30/07/2011
Foto: Ramon Moliner



Feia temps que volia fer aquesta excursió. De fet sempre que coronava el Port d'Àger i veia el rètol senyalitzador se'm despertava la curiositat.
Així que un dia em vaig decidir a baixar del cotxe i posar-me a caminar.










La Via Romana d'Àger baixant la Serra de Montclús cap a la Vall d'Àger. Al fons
la Serra del Montsec. 30/07/2011
Foto: Ramon Moliner







La Via Romana d'Àger  [1] era un ramal secundari de la Via Augusta que partint de  l'antiga ciutat de Ruscino (l'actual Castell Rosselló aprop de Perpinyà) travessava els Pirineus per la Cerdanya [2], passava per la ciutat romana d'Aeso [3] (l'actual Isona del Pallars Jussà) i es dirigia cap al  Mons Sectus (Montsec)  travessant-lo pel Coll d'Àres, baixava després fins a Àger i tornava a remuntar la carena de la Serra de Montclús, a l'altre banda de la vall, fins al "Cap de la Creu" (aquesta era la designació toponímica d'aquest coll abans que fos rebatejat, com a Port d'Àger, en fer la carretera nova). Es dirigia tot seguit cap a Balaguer i Lleida, a les terres del Segre, i posteriorment continuava per la depressió de  l'Ebre fins a Caesaraugusta (l'actual Saragossa).


Com se sap la Via Augusta [4] era una de les més importants vies de comunicació de l'Imperi a Hispània i era la continuació de la Via Domitia que procedent de Roma travessava la Gàl·lia per la província Narbonensis, enllaçava amb la Tarraconensis i corria paral·lela al Mare Nostrum (us sona això del Corredor Mediterrani? [5])  passant per les importants ciutats de Gerunda (Girona), Tarraco (Tarragona), Dertosa (Tortosa), Saguntum (Sagunt), Valentia (València), Saetabis (Xàtiva), Ilici (Elx), Carthago Nova (Cartagena); per travessar després la Bètica i arribar fins a Corduba (Córdoba), Hispalis (Sevilla), Portus Gaditanus (El Puerto de Santa Maria), Gades (Cadis) i les Columnes d'Hércules (Gibraltar) a les portes d'Àfrica.


La calçada tenia una amplada de quatre metres i permetia el pas de carruatges
en els dos sentits de la marxa.
Nota: la paret de pedra seca del costat dret és de construcció moderna i es va
aixecar quan es va construir la carretera nova. En aquest punt ambdós camins
corren paral·lels i molt pròxims i es va fer per delimitar-la i protegir-la.

30/07/2011
Foto: Ramon Moliner

La calçada de la Via Romana d'Àger tenia una amplada regular de quatre metres i mig, es a dir que permetia el pas de carruatges i esdevenia així una important via de comunicació comercial. Actualment, però, només se'n conserven alguns trossos i des del Port d'Àger baixa ràpida fins al fons de la vall. De fet la gent d'Àger, ja modernament, l'anomenaven col·loquialment el camí antic de Balaguer.












Foto: Ramon Moliner




Detall de l'empedrat que marca la mitgera de la via.

20/07/2011
















A les envistes de la Vall d'Àger i la Serra del Montsec
20/07/2011
Foto: Ramon Moliner


És una excursió bonica i molt recomanable de fer i des del "Cap de la Creu" tot es baixada fins a Àger. Que bé... no? esclar què... "no tot són flor i violes"! i si heu deixat el cotxe a dalt després l'haureu de tornar a recollir o, millor... li haureu d'encomanar a algú que us el baixi...












Referències:
[1] Consorci del Montsec. Via romana. Àger (Noguera).
[2] El Miliario Extravagante. Autor: Gonzalo Arias. Vias de la Tarraconense ( en castellà) T43 Ilerda-Ruscione per la Cerdanya  
[3] Consorci del Montsec. Ciutat romana d'Aeso. Museu de la Conca Dellà. Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà).
[4] Viquipèdia. Via Augusta.
[5] Revista Presència. Dossier "El Corredor Mediterrani". Núm. 2059. 12-18 agost 2011

Altres enllaços:

- Viquipèdia. Via romana
- Xtec (Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya). Totes les vies duen a Roma

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada