dimarts, 20 de setembre del 2011

L'asteroide Vesta

  Aquestes són les fotos de l'asteroide Vesta que acabo d'obtenir recentment des del meu observatori del Montsec. Observeu-ne el canvi de posició, respecte als estels fixos, entre les dues nits.


L'asteroide Vesta a la constel·lació de Capricorn. 9 setembre 2011 21:21 TU. Telescopi SC-235mm f/6,3
Càmera Canon EOS 300D a focus primari. Integració de 5 fotos de 15s a ISO 400 [1]. Foto: Ramon Moliner

L'asteroide Vesta a la constel·lació de Capricorn. 10 setembre 2011 22:00 TU. Telescopi SC-235mm f/6,3
Càmera Canon EOS 300D a focus primari. Integració de 5 fotos de 30s a ISO 200 [1] Foto: Ramon Moliner


  L'actualitat de Vesta rau en el fet que el proppassat 14 de juliol de 2011 la Nasa acaba d'aconseguir posar en òrbita la sonda espacial "Dawn" al seu voltant; amb la missió de fotografiar la superfície de l'asteroide dins d'un extens programa de recerca que té per finalitat estudiar els orígens i la formació del sistema solar.

  Si cliqueu aquí accedireu al vídeo: "Vesta Full Rotation Movie", publicat per la NASA/JPL (en anglès), on es veu la imatge captada per la sonda DAWN orbitant l'asteroide a tan sols una distància de 5.200 km.
  És interessant destacar com la seva superfície plena de cràters delata els nombrosos impactes meteòrics que ha rebut durant la seva llarga història i si hi pareu molta.., molta atenció...! descobrireu un crater convex estranyament abonyegat cap a enfora. Fixeu-vos, també, en els solcs acanalats de l'hemisferi sud (com una mena de camp llaurat). Dos misteris, encara no resolts! pels científics.

  Més informació a l'article: "¿Podrían Ceres y Vesta sumir a la Tierra en un caos?" publicat a la revista ASTRUM, núm. 220, setembre 2011, p.44, butlletí dels socis de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell; que tracta sobre les interaccions gravitatòries, que encara que petites, són induïdes pels esmentats asteroides sobre el nostre planeta i que fan difícil les previsions climatològiques de la Terra a llarg termini.


  Nota [1]: Des d'un punt de vista tècnic es interessant ressaltar que aquestes fotografies van ser fetes amb Lluna Plena i donada l'alta lluminositat de la vota celest no em va quedar més remei que escurçar el temps d'exposició per a que no em quedessin velades; és per això que el camp fotografiat sembla pobre, estel·larment parlant, tot i llindar amb la rica zona de la Via Làctia.

 

1 comentari:

  1. Felicitats per la foto Ramon!

    Benvingut al món dels asteroides

    Fins aviat!

    ResponElimina