dijous, 4 d’agost del 2011

Projecte NixNox

Mesura de la brillantor del fons del cel nocturn

El projecte NixNox, paraula composta pels mots llatins que signifiquen blancor (metàfora referint-se a aquesta qualitat de la neu) i nit, és un treball endegat per la Societat Espanyola d'Astronomia (SEA), coordinat per la Universitat Complutense de Madrid i en el que hi col·laboren la gran majoria d'associacions astronòmiques d'arreu d'Espanya.

El projecte s'està duent a terme
durant aquest estiu i té per finalitat confeccionar un mapa de la qualitat del cel nocturn dels principals indrets d'observació utilitzats pels aficionats espanyols..

Per portar-lo a terme
la SEA ha repartit una sèrie de fotòmetres, anomenats “SQM” (de: Sky Quality Meter), calibrats de forma homogènia per tal d'obtenir valors comparables entre els diferents observadors. Els esmentats fotòmetres permeten fer mesures ràpides i fiables de la brillantor del fons del cel nocturn, expressada en unitats de: magnituds / arcsec2

El treball de camp
consisteix en mesurar l'esmentada magnitud en el zenit i a quatre altures de dotze azimuts; totalitzant, doncs, un total de 49 mesures. A més es fa una descripció del lloc d'observació i s'inclouen dos fotografies panoràmiques nocturnes centrades en els horitzons sud i nord.

L'Agrupació Astronòmica de Sabadell
és una de les entitats que s'ha sumat a participar-hi i ha realitzat mesures als llocs d'observació més freqüentats pels socis. En el meu cas se'm va confiar la obtenció dels valors de lluminositat nocturna del conjunt dels Observatoris que l'Agrupació té al Montsec. Tot seguit us ofereixo els valors que vaig obtenir durant una humida nit de finals de juliol; potser no són gaire bons per a aquest menester però enguany la meteorologia no s'ha portat gaire bé amb nosaltres, els astrònoms aficionats. Què hi farem!
    



INFORME DE LES MESURES REALITZADES

Lloc: Observatoris de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell al Montsec.
Municipi d'Àger, comarca de la Noguera, província de Lleida
Coordenades geogràfiques: 42º 01' 05" N, 0º 44' 35" E.

Data:
30.07.2011
Hora de inici: 22:35 TU
Hora de finalització: 23:08 TU

Estat del cel:
atmosfera molt inestable posterior a una gran turmenta amb pluja torrencial i caiguda de pedra. Banc de núvols negres a baixa altura cobrint gairebé tot l'horitzó Sud, des de l'Est a l'Oest. Núvols dispersos i en moviment en altres zones del cel. Temperatura de 16 ºC amb un grau d'humitat força elevat, del 88% HR en començar la observació i del 91% HR en acabar, condensant en les superfícies fredes.

Unitats en: magnituds / arcsec2


Fotos panoràmiques centrades en els horitzons sud i nord



Fotos fetes amb una càmera reflex digital (Canon EOS 300D) ajustada als valors homologats, per a tots els observadors del projecte, que són: ISO 1600, DF=18 mm, f/3,5


3 comentaris:

  1. Un projecte molt interessant.
    A veure quin mapa del cel en resulta.

    ResponElimina
  2. Veig que cap el sud es l´únic lloc on els valors decreixen clarament baixant cap l´horitzó. Imagino que a cel més negre, valor més alt ¿oi?

    ResponElimina
  3. Sí, a valors més baixos més claror del cel i a la vice-versa a valors més alts més foscor.

    Aquesta unitat (mag/arcsec2) equivaldria a la llum (o millor dir magnitud) d'un estel (o font puntual) que la difongués en la superficie d'un quadrat d'un segon d'arc. Seria, per di-ho d'alguna manera una llum, o magnitud, difusa i no puntual.

    ResponElimina