dimarts, 1 de març del 2011

Hi havia Univers abans del Big Bang ?

Sobre aquest controvertit tema la revista Ciel et Espace ha publicat un extens dossier en el seu número 489 de febrer de 2010. La cosa té el seu origen en l'article que Vahe Gurzadyan i Roger Penrose varen publicar a Internet, el proppassat 16 de novembre de 2010, en el web de la Universitat de Cornell  (en anglès).

Imatge de les fluctuacions de temperatura del fons
de microones. Camp de variació: ±200 µK. Segons
dades recollides durant 5 anys pel satèl·lit WMAP
Foto: Wikimedia Commons / NASA

El tema té un gran interès perquè ara que gairebé tota la comunitat científica s'havia avingut a acceptar la teoria del Big Bang com la més plausible per explicar l'origen de l'Univers el descobriment de cercles concèntrics en el mapa de la radiació del fons de microones, cartografiada pel satèl·lit WMAP posa en evidència, segons els autors,  l'existència d'un Univers anterior al nostre i obliga, per tant, a revisar tota la teoria cosmològica actual.

Això validaria, segons Penrose, el seu model cosmològic sobre l'Univers; la teoria que ell mateix anomena "Conformal Cyclic Cosmology" (CCC) que es basa en que l'Univers no té una existència única sinó que viu una sèrie d'eras anomenades eons. Cadascun d'aquest eons es comportaria de la mateixa manera que el nostre Univers, es a dir, que passaria per una fase de ràpida expansió en que a partir d'un nucli hiperdens tindria lloc un desacoblament entre matèria i energia, seguit d'una fase expansiva d'agrumollament de la matèria en estels, planetes, cúmuls estel·lars, galàxies, cúmuls de galàxies i, per últim, d'una fase de contracció de tota la matèria i energia en uns forats negres hipermassius que en xocar i fusionar-se donarien lloc a la violenta explosió origen d'una nova era eònica.

Els esmentats cercles concèntrics serien un rastre fòssil format per les potents ones gravitacionals originades per la tremenda sacsejada, com els que es formen quan tirem una pedra en un bassal d'aigua tranquil·la. Una llambregada, doncs, al nostre Univers anterior.

Mes informació a la pàgina de Physics World: Penrose claims to have glimpsed universe before Big Bang  (en anglès).


Racó cientifico-literari:

... De manera que, segons la teoria, el principi de tot no era el principi de tot, sinó el principi del nostre món, i abans n’hi havia d’altres, i després també n’hi haurà. Es tractaria, doncs, de l’antiga idea (també grega, òbviament), del cicle de creació i desaparició dels universos, l’etern retorn o com en vulguem dir. ... (fragment de l'article: "Eons" de Joan F. Mira)

Accés al text complet de l'article publicat a la revista El Temps, núm. 1383, de 14/12/2010. Amb un estil literari, lluny de tecnicismes i a la vegada ple d'una gran erudició humanística, lliga el pensament clàssic amb les teories més actuals sobre l'origen de l'Univers i els esdeveniments anteriors al que ell anomena "El Gran Esclafit".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada